Elige un año:
t

21/11/2014

Time out [Cat]: Single fan l'amor a la jamaicana [Entrevista]

Share |


Single fan l'amor a la jamaicana

La reinvenció art pop de Teresa Iturrioz i Ibon Errazquin, supervivents del Donosti Sound, presenten 'Rea', en què es fan seu el reggae romàntic del lover's rock

 

 

 

0

Comentaris

comments.add + Single

 

 

Single© Javier Bernal Belchí

 

Teresa Iturrioz explica que quan Tito Pintado, àlies Anti i ex-Penélope Trip, tocava amb ells, sempre deia que a Single -el duo que comparteix amb Ibon Errazquin, company de viatge primer a Aventuras de Kirlian i després a Le Mans- el més important era el cabell: sobre l'escenari l'Ibon porta perruques, com un Phil Spector discret, i la Teresa, espectaculars monyos i postissos.

No és estrany que 'Me enamoré', segon senzill del seu quart LP, 'Rea' (2014), sigui una oda als cabells. Diu Iturrioz que li rebenta que els homes als quals els clareja la closca es rapin el pèl que els queda. "El cabell, per poc que se'n tingui, s'ha de conservar", afirma, i defensa el pentinat d'Iñaki Anasagasti, donostiarra com ells, qui es pentina la grenya per sobre de la calba. "El cabell és sexi i bonic", diu, com Rea, que també ho és. En les fotos promocionals del disc Teresa no el duu recollit: se l'ha deixat anar. També s'han deixat anar a l'àlbum, ideal per desbloquejar els malucs cadenciosament.

El millor del reggae i les balades romàntiques
Després del greu 'Monólogo interior' (2010) -i del seu apèndix 'Anexo' (2012)-, al nou àlbum Single tornen a les bases electròniques del debut 'Pío pío' (2006) i als sons d'arrel negra portats al seu terreny. "Som bascos: la nostra aproximació no pot ser més blanca", diu, però han fet un disc de lover's rock, subgènere del reggae sorgit a Londres a mitjan anys 70 en què el contingut rastafari de les lletres desapareixia en favor de l'amor. "El lover's rock reuneix el més bonic del reggae i de les balades romàntiques, i té aquesta cosa intranscendent, festiva... Els discos anteriors eren una mica dramàtics, potser, i em venia de gust fer un disc més lleuger", explica.

Si us sorprèn que dos supervivents del Donosti Sound dels 90 facin un disc inspirat per la música jamaicana, és normal. A la Teresa, que afirma tenir "bastants prejudicis amb la música" –"no ho dic amb orgull, ho dic amb pena"–, va ser l'Ibon qui la va introduir en aquest estil. Ell s'hi va enganxar a Londres, on va viure diversos anys, i quan li deia que li agradava el reggae, a ella li semblava un "horror". "T'estic parlant de fa 15 anys", afirma; ara se n'ha fet conversa.

Producció Austrohúngara
També us pot sorprendre que per a la producció del disc hagin comptat amb el duo electrònic Hidrogenesse, del segell barceloní Austrohúngaro, i també és normal. La Teresa ho troba una gran ocurrència: "Ells que són l'antítesi del reggae, jo crec que l'odien". Genís Segarra, meitat amb Carlos Ballesteros del duo de pop electrònic barceloní, ja es va encarregar dels arranjaments de teclats de 'Monólogo interior'. "Li vam passar el disc ja gravat i hi va ficar més coses de les que li vam demanar, i ens va agradar tot molt".

Però si els van fitxar de productors no va ser tant per aquell precedent, com perquè perseguien el so brillant del duo. "A nosaltres els discos ens sonen apagats, foscos i mats, perquè a mi m'agraden els sons greus. A Hidrogenesse els sona tot agut, i vam pensar que si volíem fer un disc de lover's rock ens podien ajudar molt: volíem que el disc fos lila i brillant". Tan brillant com els vestits daurats de Carlos Díez Díez que porten: a Cibeles es van veure en taronja; la Teresa els volia d'or.

 

Single    

SomosLas: Single + Hidrogenesse DJ

Per fi podrem veure en directe 'Rea' (2014), l'últim gran disc de la parella formada per Teresa Iturrioz i Ibon Errazkin, ex Le Mans i Aventuras de Kirlian. En aquesta nova entrega després del disc en directe 'Anexo' (2012), produïda per Hidrogenesse (que posaran música en la sessió de DJ de després del concert), el duo torna a fer-nos moure els malucs amb un disc de pop perfecte, que té com a primera inspiració el Lovers rock, un moviment musical inspirat pels primers dies del reggae i els últims del rocksteady a mitjans dels 70.

  1.  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

En esta web utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios

Si continúa navegando consideramos que acepta su uso.
Puede obtener más información en nuestra Política de Cookies.

Aceptar